- Úvod
- >>
- Cayennské chilli
- >>
- Cayenne mleté
- >>
- Kajenské čili korenie mleté, balenie 100 g
Kajenské čili korenie mleté, balenie 100 g
Kajenské chilli korenie z Alžbetinej záhrady je pestované na Slovensku s dôrazom na rast papričky v prírodných podmienkach domovskej krajiny ako teplota, vlhkosť vzduchu a pôdy, vrátane slnečného svitu. Celá korenina je chránená pred vonkajšími vplyvmi, preto prirodzene nevyžaduje a nie je chemicky ošetrená. Naše papričky sú ručne zbierané a následne preberané. K zachovaniu výnimočnej bio kvality sú papričky prirodzene sušené do teploty 35 ℃ na rozdiel od priemyselných produktov, ktoré sú sušené pri vyšších teplotách a mleté vrátane stopiek a iných častí rastliny. Jemná drť neobsahuje chemické reziduá, stopky, iné časti rastliny. Dôvodom jemného krájania je zamedzenie oxidácie samotnej koreniny. Oxidácia mletých papričiek zapríčiňuje horkastú chuť a celkové znehodnotenie ako všeobecne pri mletí.
Botanicky je Chilli Cayenne ovocím a nie zeleninou. Patrí do tej istej rodiny ako rajčina a baklažán. Výťažok kapsaicínu z Chilli Cayenne sa používa ako aktívna látka do slzného spreju.
Prečítajte si viac o Kajenskom chilli korení |
účinky a chuť plodov
- niektoré časti chilli sú pálivejšie ako ostatné, je vo všeobecnosti rozšírené, že semiačka sú najpálivejšie avšak najpálivjšia je dužina najbližsie k semiačkam
- pomáha pri chudnutí
- zaujímavou vlastnosťou je, že prečisťuje cievy a pôsobí proti demencii. Čili korenie týmto pôsobením odďaľuje napríklad nástup demencie, pôsobí tiež ako prevencia infarktov a podobných stavov súvisiacich s kardiovaskulárnym systémom.
- papričky obsahujú aj množstvo ďalších prospešných látok ako sú bielkoviny, vlákninu, ale tiež vitamíny A, B, C, E a K, luteín a betakarotén. Medzi minerálnymi látkami nájdeme napríklad draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok a železo a tiež potrebné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.
- štiplavosť papričky spôsobuje povestný Kapsaicín.
- kajenské chilli nie je len o kapsaicíne (štiplavosti). Papričky sú síce na prvé ochutnanie mierne štipľavejšie, ale aj po niekoľkých minútach je cítiť ich príjemnú chuť, ktorá hneď nezaniká. U iných odrôd chuť nie je príliš cítiť, primárna je pálivosť.
- 1 čerstvá paprička obsahuje priemerne 37mg kapsaicínu. Kapsaicín pozitívne multiplikačne účinkuje v ľudskom tele s ostatnými nutričnými látkami obsiahnutými v tomto korení. Doporúčanie je 1 až 2 ks denne.
Scovilleho stupnica
- Je metóda porovnávania pálivosti papričiek z roku 1912.
- Čím viac SHU, tým viac pálivosti.
- Počet jednotiek pálivosti našich papričiek sa pohybuje v rozmedzí okolo 30 000 až 50 000 SHU jednotiek, teda v optimálnej pálivosti rôznych chilli odrôd.
Obrazok Scoville
pôvod
Chilli papričky všeobecne pochádzajú z amerického kontinentu. Po objavení Ameriky rozšírili papričky európski a najmä portugalskí kupci rýchlo do celého sveta, pretože predstavovali ďalšie cenné korenie.
doprava
V čase vegetačného obdobia ponúkame čerstvé plody a celoročne aj plody sušené. Plody sa nekazia, môžu sa sušiť aj pri izbovej teplote.
zloženie
- 100% drť z kajenských papričiek bez stopiek prírodné sušených pri 35° C
- bez konzervačných látok, aróm, farbív a prídavných látok
- pestované bez chemického postreku, ručne zbierané
VYPESTOVANÉ: Alžbetina záhrada, Pohranice
KRAJINA PÔVODU: Slovensko
VÝROBCA: www.alzbetinazahrada.sk
POUŽITIE: výživový doplnok
SKLADOVANIE: Skladujte v suchu a chráňte pred priamym svetlom.
HMOTNOSŤ: 100 g
Parametre
Hmotnosť | 0,1 kg |
---|